top of page

Perfectionisme en hoogbegaafdheid: een dubbele uitdaging

In deze blog duiken we in de relatie tussen perfectionisme en hoogbegaafdheid, twee eigenschappen die vaak hand in hand gaan. We onderzoeken hoe deze combinatie een uitdaging kan vormen, maar ook hoe je ermee kunt omgaan om het beste uit beide werelden te halen.Wat is perfectionisme? 

Perfectionisme is een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand o.a. streeft naar foutloze prestaties en extreem hoge standaarden voor zichzelf stelt. Dit kan leiden tot zelfkritiek en angst om te falen.


Meer hierover kan je lezen in deze blogs:

-        Wat is perfectionisme?

Wat is hoogbegaafdheid? 

Hoogbegaafdheid wordt gekenmerkt door een hoge intellectuele capaciteit, creatieve en analytische denkvaardigheden, en een intense nieuwsgierigheid. Hoogbegaafden hebben vaak een diepe interesse in complexe onderwerpen en leren snel.


Typische persoonlijkheidskenmerken van hoogbegaafde mensen zijn

 • ze leggen van nature de lat hoog voor zichzelf

 • ze beschikken over een groot rechtvaardigheidsgevoel

 • ze zijn gevoelig

 • ze zijn bijzonder kritisch ingesteld

Met deze kenmerken in het achterhoofd, verbaast het je misschien niet dat veel hoogbegaafde mensen perfectionistische neigingen hebben.

 De link tussen hoogbegaafdheid en perfectionisme:

 • Hoge verwachtingen: Hoogbegaafde individuen stellen vaak hoge eisen aan zichzelf vanwege hun potentieel. Ze willen hun capaciteiten ten volle benutten, wat kan leiden tot perfectionistische neigingen.

 • Gevoeligheid voor kritiek: Omdat hoogbegaafden vaak meer bewust zijn van hun omgeving en feedback, kunnen ze gevoeliger zijn voor kritiek, wat perfectionisme kan versterken.

 • Onderpresteren: De angst om niet aan hun eigen hoge standaarden te voldoen kan leiden tot onderpresteren. Dit paradoxale effect komt voort uit de angst voor mislukking, waardoor ze projecten niet afmaken of zelfs niet beginnen.

 


Uitdagingen voor hoogbegaafde personen met ongezond perfectionisme:

 • Stress en burn-out: De constante druk om perfect te presteren kan leiden tot chronische stress en uiteindelijk tot burn-out.

 • Laag zelfbeeld: Perfectionisten hebben vaak een laag zelfbeeld omdat ze hun waarde meten aan hun prestaties. Dit is extra uitdagend voor hoogbegaafden, die meer bewust zijn van hun 'tekortkomingen'.

 • Moeite met delegeren: Hoogbegaafden met perfectionistische trekken hebben vaak moeite met delegeren, omdat ze denken dat anderen het werk niet goed genoeg zullen doen.

 


Strategieën om met perfectionisme om te gaan:

 • Realistische doelen stellen: Leer om haalbare doelen te stellen en accepteer dat perfectie onbereikbaar is. Het is belangrijk om succes te definiëren in termen van groei en voortgang, niet in termen van perfectie.

 • Zelfcompassie oefenen: Werk aan zelfcompassie door jezelf te behandelen met dezelfde vriendelijkheid en begrip die je aan een vriend zou geven.

 • Mindfulness en meditatie: Mindfulness helpt bij het loslaten van de behoefte aan controle en perfectionisme. Het bevordert een bewuste en niet-oordelende houding ten opzichte van je gedachten en prestaties.

 • Zoek professionele hulp: Therapie of coaching kan helpen bij het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen en het omgaan met de druk van hoogbegaafdheid en perfectionisme.

 

 

Conclusie: Perfectionisme en hoogbegaafdheid kunnen een krachtige combinatie zijn, maar ze hoeven je niet te beperken. Door bewust om te gaan met je neigingen en strategieën te ontwikkelen om ze te beheren, kun je je potentieel benutten zonder jezelf uit te putten.

 

 

Heb je last van ongezond perfectionisme en zoek je manieren om hiermee om te gaan? Neem deel aan mijn coachingprogramma, workshops en belevingswandelingen om te leren hoe je jouw unieke talenten kunt omarmen zonder jezelf voorbij te lopen. Bezoek mijn website voor meer informatie en inschrijvingen.

7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page