top of page

Waarom loslaten de sleutel is tot persoonlijke groei

We houden vaak vast aan gedachten, gevoelens, mensen en situaties, zelfs wanneer ze ons pijn doen of niet meer dienen. Waarom? Omdat loslaten zowel bevrijdend als angstaanjagend kan voelen. Maar wat als ik je vertel dat loslaten de sleutel kan zijn tot een gelukkiger en meer vervuld leven?

In deze blog duiken we dieper in de kunst van het loslaten en geef ik je enkele handige tips om je te helpen dit belangrijke proces te navigeren.Wanneer we het woord 'loslaten' horen, denken velen van ons aan het opgeven of falen. Maar in werkelijkheid is het een van de krachtigste en meest bevrijdende acties die we kunnen ondernemen. Loslaten is een kunst, een vaardigheid die tijd en oefening vergt, maar met een beloning die elke inspanning waard is.


Waarom is loslaten zo moeilijk?

We zijn geconditioneerd om vast te houden. Aan herinneringen, aan mensen, aan onze comfortzones. Het is onze menselijke natuur om te zoeken naar stabiliteit en voorspelbaarheid. Maar het leven, in al zijn prachtige chaos, is noch stabiel noch voorspelbaar. Wanneer we vasthouden aan zaken die niet langer dienen, creëren we onnodige stress en beperken we onze groei.


De sleutel is om te erkennen dat je niet alles kunt controleren. Je kunt niet voorkomen dat het leven zijn uitdagingen op je pad werpt, maar je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat.Het proces van loslaten begint met acceptatie. Accepteren dat je imperfecties je menselijk maken. Accepteren dat niet alles volgens plan zal verlopen. En accepteren dat sommige dingen gewoon buiten je macht liggen.

Maar wanneer je die ruimte eenmaal omarmt, ontvouwt zich een wereld van mogelijkheden. Het is in deze ruimte waar persoonlijke groei zich nestelt. Het is hier waar we nieuwe inzichten verkrijgen, waar we leren van onze fouten en waar we een nieuwe richting in ons leven vinden.De voordelen van loslaten

- Innerlijke Rust: Door los te laten, bieden we onszelf de kans om innerlijke rust en sereniteit te vinden. We bevrijden onszelf van de ketens van het verleden en openen de deur naar het heden.

- Ruimte voor Groei: Loslaten betekent ruimte maken. Ruimte voor nieuwe ervaringen, nieuwe relaties en nieuwe avonturen. Het betekent dat we onszelf de kans geven om te leren en te groeien.

- Verhoogde Veerkracht: Elke keer dat we loslaten, versterken we onze veerkracht. We leren ons aan te passen en door te gaan, ongeacht wat het leven op ons pad brengt.Hoe laten we los?

Loslaten is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt. Het is een proces. Hier zijn enkele stappen die mij hebben geholpen, en die ook jou kunnen helpen:


Bepaal wat je moet loslaten: Neem een moment om echt te bepalen wat (of wie) niet langer een positieve rol in je leven speelt. Doe daarom dagelijks de reflectie-oefening: Neem elke avond een paar minuten de tijd om te reflecteren op je dag. Vraag jezelf af: "Welke gedachten, overtuigingen of zorgen heb ik vandaag vastgehouden die niet langer dienend zijn?" Door jezelf regelmatig deze vraag te stellen, word je je bewuster van wat je vasthoudt en wat je moet loslaten. Schrijf deze gedachten op in een dagboek en maak er een gewoonte van om ze symbolisch 'los te laten' door ze op papier te zetten.


Meditatie en ademhalingsoefeningen: Meditatie kan een krachtig hulpmiddel zijn om je te helpen loslaten. Probeer een eenvoudige ademhalingsoefening: adem diep in en stel je voor dat je positieve energie en acceptatie inademt. Adem vervolgens langzaam uit en stel je voor dat je alle negatieve gedachten en gevoelens loslaat. Door dit regelmatig te doen, kun je een dieper gevoel van vrede en balans in je leven brengen.


Erken wat je voelt: Geef jezelf de ruimte om te voelen. Verdriet, woede, frustratie - het is allemaal oké. Blijf er niet mee zitten want zo zet het zich vast in je lijf. Koop een boksbal (ik heb er eentje in mijn coachingruimte staan, voor mijn coachees en mijzelf), of klop in een kussen, of roep je schor in de golven aan zee, of stamp met je voeten. Dat is de eerste stap om dit al uit je lichaam te krijgen. Nadien helpt ook lichaamswerk zoals bijvoorbeeld shiatsu.


Zoek ondersteuning: Praat met vrienden, familie of overweeg professionele hulp. Je hoeft dit pad niet alleen te bewandelen. En bij professionele hulp bedoel ik echt wel de combinatie tussen praten met bijvoorbeeld een psycholoog, psychotherapeut, coach én lichaamswerk zoals hierboven aangegeven.Ik geloof oprecht dat ieder van ons de kracht heeft om los te laten en een leven te leiden dat rijk is aan vreugde, liefde en vervulling. Het vergt moed, geduld en compassie voor onszelf. Maar ik beloof je, de vrijheid die komt met het loslaten is het allemaal waard.

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page