top of page

Leidinggeven aan je medewerker met perfectionisme

Je ervaart dat je medewerker perfectionistisch is. Jij  vindt dat geweldig! Dat is immers super voor de productiviteit binnen je bedrijf. Je medewerker levert goed werk en zegt nooit “nee” als je vraagt om die extra taak erbij te nemen.

Of is het toch niet zo goed dan je dacht? Deze blog geeft je een antwoord.

 Je bent zeer tevreden over het werk dat je medewerker aflevert. Dat is fijn voor jou natuurlijk want je perfectionistische medewerker wil alle taken zo goed mogelijk doen door het beste uit zichzelf te halen en zich volledig in te zetten voor je bedrijf.

Ze voelen zich erg verantwoordelijk voor hun job.


De keerzijde van de medaille is echter dat je medewerker de lat voor zichzelf erg hoog legt, vaak onrealistisch hoog. Ze durven of kunnen geen “nee” zeggen als je nog een extra taak vraagt om te doen, omdat ze je niet teleur willen stellen. De gedane opdracht zal je medewerker veelal “niet goed genoeg” vinden want het kan altijd beter. Vaak resulteert dit ook in uitstelgedrag waardoor mogelijk deadlines in het gevaar dreigen te komen.


Je perfectionistische medewerker legt zichzelf bijgevolg een enorme druk op. De gevolgen voor je medewerker in kwestie zijn niet mals want vaak leidt het op termijn tot een langdurig afwezig zijn wegens burn-out.

 


Hoe ga je als leidinggevende goed om met perfectionisme op de werkvloer?

Hierbij vier concrete tips:


1. Delegeer taken in delen: Het tonen van vertrouwen door taken en verantwoordelijkheden te delegeren is cruciaal. Voor een perfectionistische medewerker betekent dit extra aandacht besteden aan hoe je delegeert. Maak duidelijk wat het einddoel is zonder perfectie te eisen. Door een grote taak op te delen in kleinere, beheersbare stukjes, kan de medewerker zich richten op het behalen van haalbare doelen zonder overweldigd te raken door het geheel. Dit helpt ook om uitstelgedrag, dat vaak voorkomt bij perfectionisme, te verminderen.

2.   Help met prioriteiten te stellen: Mensen met perfectionisme nemen vaak te veel hooi op hun vork en kunnen vastlopen in hun streven naar perfectie. Help hen bij het stellen van prioriteiten door duidelijk te maken welke taken de meeste aandacht vereisen en welke kunnen wachten. Dit helpt om het werk beheersbaar te houden en vermindert het gevoel van overweldigd te zijn.


3.   Beloon proces en inzet meer dan resultaat: In een omgeving waar leren en ontwikkeling worden gewaardeerd, voelen medewerkers met neiging tot perfectionisme zich meer op hun gemak om te experimenteren en te groeien. Focus op het proces en de inzet in plaats van alleen op het eindresultaat. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in hun aanpak en denkproces. Dit helpt om de druk van het moeten leveren van perfecte resultaten te verlichten en moedigt een groeimindset aan.


4.   Omgaan met fouten op een constructieve manier: Toon begrip en ondersteuning wanneer fouten worden gemaakt. Dit is cruciaal om een veilige omgeving te creëren waarin medewerkers zich comfortabel voelen om risico's te nemen en uit hun fouten te leren. Gebruik fouten als leermomenten en benadruk dat ze een natuurlijk onderdeel zijn van persoonlijke en professionele groei.

 Door deze tips in praktijk te brengen, kun je een ondersteunende en motiverende omgeving creëren voor je medewerkers met perfectionisme. Dit stelt hen in staat om hun volledige potentieel te bereiken zonder de negatieve aspecten van perfectionisme die hun welzijn en prestaties kunnen beïnvloeden.


Sowieso is en blijft het voor AL je medewerkers van belang dat er binnen je bedrijf een gezonde work-life balance heerst. Moedig je team aan om gezonde werkuren te handhaven en regelmatig pauzes te nemen. Dit is niet alleen belangrijk om burn-out te voorkomen, maar het bevordert ook een meer gebalanceerde benadering van werk en leven. Wees een voorbeeld door zelf ook grenzen te stellen en deze te respecteren.

Ook regelmatig feedback geven is essentieel voor groei, en gebeurt best op een constructieve en ondersteunende manier. Informele gesprekken over de voortgang, uitdagingen en successen helpen om een open dialoog te bevorderen. Door regelmatig deze gesprekken te voeren, normaliseer je feedback en maak je het een natuurlijk onderdeel van het werkproces.

 
Individuele coaching van je medewerker

Herken jij dat één of meerdere van je medewerkers in de bovenstaande blog?

Doordat zij zichzelf constant onder druk zetten om hun doelen te realiseren, ervaren ze ongetwijfeld heel wat spanning en stress. En wanneer ze hun doelen niet behalen, twijfelen ze aan zichzelf en hebben ze het gevoel te falen. Omdat ze dit gevoel meenemen naar een volgende opdracht, komen ze terecht in een vicieuze cirkel. Zo verhoogt hun stressniveau en dit heeft een negatieve impact op hun fysieke, sociale en mentale gezondheid. Daardoor lopen ze op lange termijn een groot risico op burn-out.


Als je hen echter goed begeleid, zijn dit droomprofessionals. Daarom is het zinvol om hen op de juiste manier te versterken en ondersteunen zodat ze op een gezonde manier en op lange termijn inzetbaar zijn voor je bedrijf.


Worstelt er iemand binnen je team met klachten van stress of perfectionisme, en wil je hen ondersteunen in hun welbevinden, dan kan je als bedrijf opteren voor een individuele begeleiding van deze medewerken door mij. Zelf ben ik een erkende perfectionisme coach, maar ook een erkende stress, veerkracht en burnout coach. Ik ben lid van beide beroepsverenigingen (BPC en VESB).

Deze coaching gaat door in mijn coachingpraktijk, online, in de natuur of bij jou op de werkvloer. Ik werk hier graag een voorstel op maat voor je uit.

 


Lezing geven ter preventie

Wist je trouwens dat ik een lezing kan geven binnen je bedrijf over het thema perfectionisme? Het doel van mij lezingen is bewustwording doen ontstaan bij leidinggevenden en/of medewerkers rond de negatieve effecten van perfectionisme, alsook stress en burn-out. Dit is dus vooral op preventie gericht. Interesse in een lezing? Dan zit ik graag met jou samen om te luisteren zodat ik een voorstel op maat kan uitwerken.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page